Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2011

29 Ιουνίου - Των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου


Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε και εις τους αιώνες!


Είναι χαρά μεγάλη η εορτή του κάθε Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, διότι είναι η πραγμάτωση του Ευαγγελικού Λόγου σε βίωμα πίστεως, αγάπης & ελπίδας για έναν άνθρωπο που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένας από εμάς ακόμα και σήμερα, με μόνη προϋπόθεση την ανοιχτή καρδιά του στον Θεό και την αποδοχή του Αγίου Θελήματος σαν φάρμακο για την ψυχή Του.

Ψαράς, ο μετέπειτα Κορυφαίος Απόστολος Πέτρος.. θεμέλιος λίθος της Εκκλησίας του Χριστού!

Διώκτης του Χριστού, ο μετέπειτα Μέγας Παύλος.. Απόστολος των εθνών!

Κατά την ταπεινή μου γνώμη...ανθρώπινη λογική δεν χωρεί στα παραπάνω.

Τι ήταν αυτό που είχαν οι δύο παραπάνω Απόστολοι και αγάπησαν τόσο πολύ τον Κύριο, ώστε το όνομά Του να δοξάζεται εις τους αιώνες μέσω του αποστολικού τους έργου μέχρι και σήμερα?

Εξηγήσεις πολλές.. Άγνωστο όμως πως δρα ο Θεός.

Άγνωστο το ποιοι και υπό ποιες συνθήκες αφιερώνουν όλη τους της ζωή σε Εκείνον, ούτως ώστε να αντέχουν τόσα πολλά με τη Χάρη Του, βοηθώντας παράλληλα όλους εμάς που είμαστε χλιαροί και νήπια ακόμα στην πίστη, με τον αγιασμένο τους βίο.

Σήμερα, 29 Ιουνίου, εορτάζουμε τους Απόστολους Πέτρο & Παύλο, των οποίων ο χαρακτηρισμός  "Πρωτοκορυφαίοι" δεν είναι τυχαίος, αλλά εκ βίου εκπορευόμενος. Ο δεύτερος δε εκ των δύο - ανθρώπινα - είναι ακόμα πιο κοντά σ'εμάς τους Έλληνες, καθώς είναι εκείνος που έφερε το Ευαγγέλιο στην Ελλάδα κηρύττοντας τον λόγο του Θεού για πρώτη φορά στην Πνύκα της Αττικής, μιλώντας με "κόλπα" αγάπης και διάκρισης για "τω" μέχρι εκείνη την ημέρα "αγνώστω Θεώ" των Ελλήνων. Σκοπός του: να σώσει & όχι να κρίνει, πράττοντας κατά το ρήμα του Κυρίου: "εγώ ήλθα να σώσω τον κόσμο, όχι να κρίνω τον κόσμο".

Φωτισμένες δε και οι επιστολές τους προς κάθε νεοσύστατη αδελφότητα τότε (με περισσότερες εκείνες του Παύλου) με απώτερο σκοπό την πνευματική τους ενίσχυση. Ιδιαίτερα γνωστή δε στον περισσότερο κόσμο η επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορίνθιους, τμήμα της οποίας δίκαια χαρακτηρίστηκε ως: "ο Ύμνος της Αγάπης".

Επειδή όμως πολλά είπα και θεολόγος δεν είμαι, παραθέτω στην αγάπη σας, τον συνοπτικό βίο των δύο αυτών Μεγάλων Αποστόλων (πολύ λίγα λόγια που βρήκα στο διαδίκτυο), των οποίων τη μνήμη σήμερα τιμούμε. Περισσότερα μπορεί να βρει κανείς στις "Πράξεις των Αποστόλων", στις "Επιστολές των Αποστόλων Πέτρου και του Παύλου" (όπου φαίνεται το ανδρείο φρόνημα και η μεγάλη τους Πίστη και Αγάπη στον Θεό και τους ανθρώπους) και στον "Μέγα Συναξαριστή της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας μας" (στις ημέρες 29 & 30 Ιουνίου).

Εύχομαι τέλος από τα βάθη της ψυχής μου Χρόνια Πολλά, Καλά &Ευλογημένα σε όλους όσους φέρουν το όνομα Πέτρος ή Παύλος. Είθε να γίνεται μιμητές των Αγίων αυτών και να έχετε πάντοτε διάθεση εύρεσης & διάδοσης της εν Χριστώ Αγάπης, Πίστεως και Ελπίδας! Αμήν!

Συνοπτικός Βίος 
των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου

Ο Πέτρος καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίος και ήταν γιος του Ιωνά, αδελφός του αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου και ήταν ψαράδες στη λίμνη Γεννησαρέτ. Είχε νυμφευθεί στην Καπερναούμ, όπου έμενε οικογενειακά, μαζί με την πενθερά του. Ψαράς στο επάγγελμα, ήταν τύπος αυθόρμητος, ορμητικός, και τη ζωή του κοντά στο Χριστό τη μαθαίνουμε από τα τέσσερα Ευαγγέλια, ενώ την αποστολική του δράση, από τις Πράξεις των Αποστόλων. Έγραψε και δύο Καθολικές Επιστολές, μέσα στις όποιες, να τι προτρέπει στους χριστιανούς: "Νήψατε, γρηγορήσατε, ο αντίδικος υμών διάβολος ως λέων ωρυόμενος περιπατεί ζητών τίνα καταπίη". Δηλαδή εγκρατευθείτε, γίνετε άγρυπνοι και προσεκτικοί. Διότι ο αντίπαλος και κατήγορός σας διάβολος, σαν λιοντάρι που βρυχάται, περιπατεί με μανία και ζητάει ποιον να τραβήξει μακριά από την πίστη για να τον καταπιεί. Μετά την Ανάληψη του Κυρίου, ο Πέτρος, δίδαξε το Ευαγγέλιο στην Ιουδαία, στην Αντιόχεια, στον Πόντο, στην Γαλατία, στην Καππαδοκία, στην Ασία και τη Βιθυνία. Κατά την παράδοση (που σημαίνει ότι δεν είναι απόλυτα Ιστορικά διασταυρωμένο) έφτασε μέχρι τη Ρώμη, όπου επί Νέρωνος (54-68) υπέστη μαρτυρικό θάνατο, αφού τον σταύρωσαν χιαστί, με το κεφάλι προς τα κάτω.

Ο δε Παύλος γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας και στην αρχή ήταν σκληρός διώκτης του χριστιανισμού. Όμως, με θαύμα γνώρισε το Χριστό και έγινε ο μεγαλύτερος κήρυκας του Ευαγγελίου, θυσιάζοντας μάλιστα και τη ζωή του γι' αυτό. Ονομάστηκε Απόστολος των Εθνών, και τη ζωή με τις περιπέτειες του θα τα δει κανείς, αν μελετήσει τις Πράξεις των Αποστόλων, αλλά και τις 14 Επιστολές του στην Καινή Διαθήκη. Ο Παύλος θέλει κάθε χριστιανός, όπως και ο ίδιος, να αισθάνεται και να λέει: "ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός". Δηλαδή, δε ζω πλέον εγώ, ο παλαιός άνθρωπος, αλλά ζει μέσα μου ο Χριστός. Και ακόμα, "τα πάντα και εν πόσι Χριστός". Να διευθύνει, δηλαδή, όλες τις εκδηλώσεις της ανθρώπινης ζωής μας ο Χριστός. Ο απόστολος Παύλος υπέστη μαρτυρικό θάνατο (χωρίς αυτό να είναι απόλυτα διασταυρωμένο) διά αποκεφαλισμού στη Ρώμη.

Απολυτίκιο ν. Ήχος δ'.
Οι των Αποστόλων πρωτόθρονοι, και της οικουμένης διδάσκαλοι, τω Δεσπότη των όλων πρεσβεύσατε, ειρήνην τη οικουμένη δωρήσασθαι, και ταις ψυχαίς ημών το μέγα έλεος.
Κοντάκιον. Ήχος β' Αυτόμελον.
Τους ασφαλείς και θεοφθόγγους κήρυκας, την κορυφήν των Μαθητών σου Κύριε, προσελάβου εις απόλαυσιν, των αγαθών σου και ανάπαυσιν, τους πόνους γάρ εκείνων και τον θάνατον, εδέξω υπέρ πάσαν πλοκάρπωσιν, ο μόνος γινώσκων τα εγκάρδια.

Την ευχή των Αγίων Αποστόλων και πάντων των Αγίων να έχουμε, ίνα ο Θεός ημάς αξιώσει να άρουμε τον σταυρό μας και να τον ακολουθήσουμε στην Αγάπη. 

Αμήν!

Με αγάπη Χριστού..εν δυνάμει!

Χαραλάμπης

Αληθινή συζυγία!

Χαίρετε πάντοτε εν Κυρίω!

Για άλλη μια φορά έκλεψα ένα όμορφο λουλούδι και σας το προσφέρω με πολλή αγάπη.

Η Βάσω και ο Τάκης παντρεύτηκαν νέοι, όμως η Βάσω ήταν πολύ καλή και θρησκευόμενη, ενώ ο Τάκης πολύ καλός, αλλά αδιάφορος θρησκευτικά. Η Βάσω βλέποντας τον ωραίο χαρακτήρα του του φερόταν με πολλή αγάπη, όμως και εκείνος χαιρόταν πάρα πολύ για την αγάπη της γυναίκας του. Μια μέρα ο Τάκης ρώτησε την γυναίκα του:
- Βασούλα βλέπω ότι μου κάνεις όλα τα χατίρια και ποτέ δεν μου λες όχι. Εσύ τι θέλεις από μένα;
- Έχω από όλα του απάντησε, δεν θέλω τίποτε.
Εκείνος όμως επέμενε:
- Θέλω και εγώ να κάνω κάτι για σένα. Πες μου και ό,τι θέλεις θα γίνει.
- Αφού επιμένεις σου το λέω. Το μόνο που θέλω είναι να κάνεις και εσύ τον σταυρό σου, όταν τρώμε, όταν πάμε να κοιμηθούμε…
Συννέφιασε λίγο ο Τάκης όμως νικημένος από την καλοσύνη και την ταπείνωση της γυναίκας της είπε: Θα γίνει χρυσή μου! Αφού το θέλεις θα γίνει. Και έμαθε να κάνει τον σταυρό του.
Πώς τα κατάφερε η Βάσω; Τα κατάφερε διότι δεν εφάρμοσε στο σύζυγό της ζοριλίκια, πιέσεις και ατελείωτες συμβουλές διότι έβλεπε ότι αυτά δεν βγάζουν σε καλό. Γιατί του φερόταν με αταλάντευτη καλοσύνη και αγάπη, σε σημείο να αισθάνεται τόσο καλά ο Τάκης, ώστε να θέλει από μόνος του να της ανταποδώσει κάτι από την αγάπη της.
Πηγή: Μητρ.Νικοπόλεως Μελετίου «Οι σχέσεις των συζύγων» από Σπύρο Γκ.
Είθε οι σχέσεις μας να είναι πάντοτε εν Χριστώ και όχι εν εαυτώ!
Με αγάπη..εν δυνάμει!
Χαραλάμπης