Παρασκευή, Μαρτίου 07, 2014

Καλή, Δυναμική, Αγωνιστική μα προπαντώς Ευλογημένη Αγία & Μεγάλη Τεσσαρακοστή 2012

Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε και εις τους αιώνες!

Αν και καθυστέρησα κάποιες μέρες, εντούτοις σας στέλνω τις ευχές μου για μια Καλή, Δυναμική, Αγωνιστική μα προπαντώς Ευλογημένη Αγία & Μεγάλη Τεσσαρακοστή που θα μας οδηγήσει από το πάθος και τον θάνατο..στην Ανάσταση του Κυρίου μας...και είθε και την δική μας!
«ἰδοὺ νῦν καιρὸς εὐπρόσδεκτος, 






ἰδοὺ νῦν ἡμέρα σωτηρίας 
(Απ. Παύλος - Β’ Κορ. 6,2)
ἀποθώμεθα οὖν τὰ ἔργα τοῦ σκότους 
καὶ ἐνδυσώμεθα τὰ ὅπλα τοῦ φωτός 
(Απ. Παύλος - Ρωμ. 13,12)» 




Το παραπάνω αποτελεί Ιδιόμελο των Αποστίχων που ψάλλεται στον Εσπερινό της Κυριακής της Τυρινής (Εσπερινός της Συγχωρήσεως).
Οι τρόποι να βαδίσει κανείς στον παραπάνω δρόμο είναι πολλοί. Όσοι και οι άνθρωποι. 

Πόσο σέβεται ο Θεός την προσωπικότητά του καθενός από εμάς δεν μπορούμε ούτε στο τόσο να το συλλάβουμε!

Γι'αυτό άλλωστε υπάρχει και τόσος πόνος στη ζωή, αφού μας αφήνει ελεύθερους είτε να αγαπήσουμε (να υπάρχουμε) ή να μισήσουμε (να χανόμαστε).

Γι'αυτό ΟΜΩΣ υπάρχουν και τόσο διαφορετικοί Άγιοι στο συναξαριστή της Εκκλησίας μας.

Όλοι ακολούθησαν το Φως, μα ο καθένας με τον τρόπο του & ανάλογα με τα χαρίσματά που ο Δωροδότης Θεός μας έδωσε στον καθένα τους!

Θαυμαστός ο Θεός εν τοις Αγίοις Αυτού!

Μία όμως η Οδός, Μία η Αλήθεια, Μία η Ζωή..."Εγώ ημί η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή" (Κατα Ιωάννη, ΙΔ΄, 6).

Οι πατέρες της Εκκλησίας μας γνωρίζοντας ότι αυτή η περίοδος είναι μεν "καιρός ευπρόσδεκτος", αλλά και καιρός απαιτητικός, δύσκολος & αγωνιστικός θέσπισαν κάποιες ιερές ακολουθίες που αποτελούν την πνευματική μας βοήθεια (όχι την στεγνή μας υποχρεώση...βοήθεια είναι..εργαλεία είναι...όπλα είναι...για να ειρηνεύσουμε & να ζήσουμε αληθινά..!) για να μπορέσουμε να βαδίσουμε δυναμικά και ωφέλιμα τούτο το δρόμο με καρπούς μετανοίας και εσωτερικής καλής αλλοιώσεως..καλής αλλαγής!

Έτσι κάθε εβδομάδα και για τις επόμενες πέντε (5) εβδομάδες σε πολλούς Ιερούς Ναούς (ή και στο σπίτι) τελούνται οι παρακάτω Ιερές Ακολουθίες, στις οποίες μπορεί να συμμετέχει ο κάθε χριστιανός και οι οποίεςωφελούν τα μέγιστα στο να ζήσει κανείς την περίοδο της Αγίας & Μεγάλης Τεσσαρακοστής:
  • κάθε Σάββατο πρωί - Θεία Λειτουργία (σε Ιερούς Ναούς μόνο) & μνημόσυνα για τους κεκοιμημένους μας & απόγευμα - Εσπερινός (τελείται σε Ιερούς Ναούς, αλλά και στο σπίτι χωρίς τις ευχές του Ιερέα)
  • κάθε Κυριακή πρωί - Όρθρος (σε Ιερούς Ναούς ή και στο σπίτι χωρίς τις ευχές του Ιερέα& Θεία Λειτουργία (σε Ιερούς Ναούς μόνο)
  • κάθε Δευτέρα απόγευμα - Μέγα Απόδειπνο (σε Ιερούς Ναούς ή και στο σπίτι χωρίς τις ευχές του Ιερέα)
  • κάθε Τρίτη απόγευμα - Μέγα Απόδειπνο (σε Ιερούς Ναούς ή και στο σπίτι χωρίς τις ευχές του Ιερέα)
  • κάθε Τετάρτη - (πρωί ή απόγευμα) Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Θείων Δώρων (σε Ιερούς Ναούς μόνο) &  βράδυ - Μέγα Απόδειπνο (σε Ιερούς Ναούς ή και στο σπίτι χωρίς τις ευχές του Ιερέα)
  • κάθε Πέμπτη απόγευμα - Μέγα Απόδειπνο (σε Ιερούς Ναούς ή και στο σπίτι χωρίς τις ευχές του Ιερέα)
  • κάθε Παρασκευή(πρωί ή απόγευμα) - Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Θείων Δώρων (σε Ιερούς Ναούς μόνο) & βράδυ - Μικρό Απόδειπνο & Χαιρετισμοί της Παναγίας μας (σε Ιερούς Ναούς ή και στο σπίτι χωρίς τις ευχές του Ιερέα)
Από τις παραπάνω Ακολουθίες, όσες μπορούν να τελεστούν και στο σπίτι εύχομαι από τα βάθη της ψυχής μου να είναι ευλογημένο και είναι (ευλογημένο) όταν τελείται ορθά προς δόξαν Κυρίου με όρεξη και αγάπη..Έστω και ένα μικρό αχ! από τα βάθη της καρδιάς μας για τον Θεό είναι μέγιστη προσευχή! Δεν είναι τα λόγια μόνο...αλλά η συμμετοχή της καρδιάς σε αυτά... Αυτά βοηθούν γιατί είναι γραμμένα με φωτεινά γράμματα από Αγίους Πατέρες εν Αγίω Πνεύματι... εμείς όμως ή τα τρέχουμε...ή μετέχουμε σε αυτά! Η επιλογή..δική μας!

Αισθάνομαι όμως πως η βοήθεια σε ένα αγιασμένο τόπο όπως ο Ιερός Ναός είναι κατά πολύ μεγαλύτερη, αφού είμαστε πολύ αδύναμοι ακόμα για να πράξουμε κάτι τέτοιο στο σπίτι πολλές φορές. Όταν λοιπόν μας πιάνει η ραθυμία και η κούραση της ημέρας... και μόνο η κίνησή μας να ξεβολευτούμε και να πάμε προς την εκκλησία (πρακτικά εντελώς) άλλη δύναμη δίνει στην ψυχή, βλέπει κι ο Θεός το φιλότιμό μας και μετά κυλάει νεράκι η Ακολουθία..με όλα της τα δώρα! 

Κλείνοντας και επειδή το Μεγάλο Απόδειπνο είναι το λιγότερο γνωστό σε όλους μας, λόγω που τελείται μόνο τις παραπάνω ημέρες όλο τον χρόνο, σας στέλνω τους παρακάτω συνδέσμους, για όσους θέλουν να ψάλλουν τα ψαλτά του κομμάτια με την βοήθεια των πατέρων και των ιεροψαλτών:


Λειτουργικό εκκλησιαστικό κείμενο Μεγάλου Αποδείπνου 

Κάποιοι ύμνοι του Μεγάλου Αποδείπνου 


Μπορείτε πάντα να τα διαβάζετε, αλλά νιώθω ότι βοηθάει πολύ να ψέλνει κανείς...διώχνει τους λογισμούς, γαληνεύει την ψυχή και υμνεί τον Κύριο με την ωραιότερη έκφραση της γλώσσας...τη (Βυζαντινή) Μουσική!

Εύχομαι τέλος Καλόν Αγώνα σε όλους και αν κάτι, κάπου, κάπως είπα λάθος ή σας πίκρανα ή σας σκανδάλισα ή έγινα αφορμή να λυπηθείτε...

.. να με συγχωράτε για να μπορούμε να..κοινωνάμε μεταξύ μας και της Αγάπης του Χριστού μας..!

Αλλιώς Κοινωνία ώρα μηδέν! [...]

και κάτι ακόμα...

ΟΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΠΟΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΣΤΕΙ & ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΕΑ...ΜΑΖΙ...

...ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΒΟΗΘΑΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ....

...ΚΑΙ Ο ΜΙΣΟΚΑΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ...

...ΑΚΟΙΝΩΝΗΤΟΣ ΕΙΝΑΙ...ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ!

ΚΑΛΗ & ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΑΓΙΑ & ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!

ΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΕΘ'ΗΜΩΝ ΟΥΔΕΙΣ ΚΑΘ'ΗΜΩΝ...

...ή (κάπως διαφορετικά δοσμένο) όπως έλεγε πολύ σοφά ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος:

"Κανείς δεν μπορεί να κάνει κακό στον Ιωάννη, παρά μόνο ο Ιωάννης!"

Λοιπόν κανείς δεν μπορεί να κάνει κακό σε μένα παρά μοναχά εγώ...με τις επιλογές μου.

Καλή δύναμη και Καλόν Αγώνα σε όλους...

...ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΡΕΥΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Με αγάπη Χριστού..όση!

Χαράλαμπος..ο φλύαρος!