Τετάρτη, Φεβρουαρίου 29, 2012

Ιδού καιρός ευπρόσδεκτος, ιδού καιρός μετανοίας...Καλή & Ευλογημένη Μεγάλη Σαρακοστή!

Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε και εις τους αιώνες!



Αν και καθυστέρησα κάποιες μέρες, εντούτοις σας στέλνω τις ευχές μου για μια Καλή, Δυναμική, Αγωνιστική μα προπαντώς Ευλογημένη Μεγάλη Σαρακοστή που θα μας οδηγήσει από το πάθος και τον θάνατο..στην Ανάσταση του Κυρίου μας...και είθε και την δική μας!

«Ιδού καιρός ευπρόσδεκτος,
ιδού καιρός μετανοίας·
αποθώμεθα τα έργα του σκότους
και ενδυσώμεθα τα όπλα του φωτός…» (Απ. Παύλος)


Το παραπάνω αποτελεί Ιδιόμελο των Αποστίχων που ψάλλεται στον Εσπερινό της Κυριακής της Τυρινής.

Οι τρόποι να βαδίσει κανείς στον παραπάνω δρόμο είναι πολλοί. Όσοι και οι άνθρωποι. 

Πόσο σέβεται ο Θεός την προσωπικότητά του καθενός από εμάς δεν μπορούμε ούτε στο τόσο να το συλλάβουμε. 

Γι'αυτό άλλωστε υπάρχουν και τόσο διαφορετικοί Άγιοι στο συναξαριστή της Εκκλησίας μας. Όλοι ακολούθησαν το Φως, μα ο καθένας με τον τρόπο του & ανάλογα με τα χαρίσματά του!

Θαυμαστός ο Θεός εν τοις Αγίοις Αυτού!

Μία όμως η Οδός, Μία η Αλήθεια, Μία η Ζωή..."Εγώ ημί η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή" (Κατα Ιωάννη, ΙΔ΄, 6).

Οι πατέρες της Εκκλησίας μας γνωρίζοντας ότι αυτή η περίοδος είναι μεν "καιρός ευπρόσδεκτος", αλλά και καιρός απαιτητικός, δύσκολος & αγωνιστικός θέσπισαν κάποιες ιερές ακολουθίες που αποτελούν την πνευματική μας βοήθεια για να μπορέσουμε να βαδίσουμε δυναμικά και ωφέλιμα τούτο το δρόμο με καρπούς μετανοίας και αλλαγής εσωτερικής!

Έτσι κάθε εβδομάδα και για τις επόμενες πέντε (5) εβδομάδες σε πολλούς Ιερούς Ναούς (ή και στο σπίτι) τελούνται οι παρακάτω Ιερές Ακολουθίες, στις οποίες μπορεί να συμμετέχει ο κάθε χριστιανός και οι οποίες ωφελούν τα μέγιστα στο να ζήσει κανείς δυναμικά και ωφέλιμα την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής:

· Σάββατο απόγευμα - Εσπερινός (τελείται σε Ιερούς Ναούς, αλλά και στο σπίτι χωρίς τις ευχές του Ιερέα)
· Κυριακή πρωί - όρθρος (σε Ιερούς Ναούς ή και στο σπίτι χωρίς τις ευχές του Ιερέα& Θεία Λειτουργία (σε Ιερούς Ναού μόνο)
· Δευτέρα απόγευμα - Μέγα Απόδειπνο (σε Ιερούς Ναούς ή και στο σπίτι χωρίς τις ευχές του Ιερέα)
· Τρίτη απόγευμα - Μέγα Απόδειπνο (σε Ιερούς Ναούς ή και στο σπίτι χωρίς τις ευχές του Ιερέα)
· Τετάρτη απόγευμα - Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Θείων Δώρων (σε Ιερούς Ναούς μόνο)
· Πέμπτη απόγευμα - Μέγα Απόδειπνο (σε Ιερούς Ναούς ή και στο σπίτι χωρίς τις ευχές του Ιερέα)
· Παρασκευή βράδυ - Μικρό Απόδειπνο & Χαιρετισμοί της Παναγίας μας (σε Ιερούς Ναούς ή και στο σπίτι χωρίς τις ευχές του Ιερέα)

Από τις παραπάνω Ακολουθίες, όσες μπορούν να τελεστούν και στο σπίτι εύχομαι από τα βάθη της ψυχής μου να είναι ευλογημένο και είναι όταν τελείται ορθά προς δόξαν Κυρίου!

Αισθάνομαι όμως πως η βοήθεια σε ένα αγιασμένο τόπο όπως ο Ιερός Ναός είναι κατά πολύ μεγαλύτερη, αφού είμαστε πολύ αδύναμοι ακόμα για να πράξουμε κάτι τέτοιο στο σπίτι πολλές φορές. Όταν μας πιάνει η ραθυμία και η κούραση της ημέρας... και μόνο η κίνησή μας να ξεβολευτούμε και να πάμε προς την εκκλησία (πρακτικά εντελώς) άλλη δύναμη δίνει στην ψυχή, βλέπει κι ο Θεός το φιλότιμό μας και μετά κυλάει νεράκι η Ακολουθία..με όλα της τα δώρα! 

Κλείνοντας και επειδή το Μεγάλο Απόδειπνο είναι το λιγότερο γνωστό σε όλους μας, λόγω που τελείται μόνο τις παραπάνω ημέρες όλο τον χρόνο, σας στέλνω τους παρακάτω συνδέσμους, για όσους θέλουν να ψάλλουν τα ψαλτά του κομμάτια με την βοήθεια των πατέρων και των ιεροψαλτών:





Μπορείτε πάντα να τα διαβάζετε, αλλά νιώθω ότι βοηθάει πολύ να ψέλνει κανείς...διώχνει τους λογισμούς, γαληνεύει την ψυχή και υμνεί τον Κύριο με την ωραιότερη έκφραση της γλώσσας..τη Βυζαντινή Μουσική!

Εύχομαι τέλος Καλόν Αγώνα σε όλους και αν κάτι, κάπου, κάπως είπα λάθος ή σας πίκρανα ή σας σκανδάλισα ή έγινα αφορμή να λυπηθείτε...

.. να με συγχωράτε για να μπορούμε να..κοινωνάμε μεταξύ μας και της Αγάπης του Χριστού μας..!

Αλλιώς Κοινωνία ώρα μηδέν!

Με αγάπη Χριστού..όση!

Χαράλαμπος..ο φλύαρος!