Δευτέρα, Δεκεμβρίου 08, 2014

Αγιότητα είναι...



του π. Λίβυου 

Αγιότητα είναι μια βαθιά ευαισθησία. Μια βαθιά ποιητική ματιά που μπορεί να μεταμορφώνει τα πάντα σε άγγιγμα ψυχής. Ο άγιος είναι ποιητής και ευαίσθητος.«Για να γίνει κανείς Χριστιανός, πρέπει να έχει ποιητική ψυχή, πρέπει να γίνει ποιητής. «Χοντρές» ψυχές κοντά Του ο Χριστός δεν θέλει.» αγ. Πορφύριος. Αγαπάει ακόμη και τα μη αξιαγάπητα. Εκείνο που όλοι θα περιφρονούσαν με μεγάλη χαρά, η αγιότητα το μαζεύει, το αγκαλιάζει, το φιλά με πάθος μέχρι να το θεραπεύσει.

Η αγιότητα μεταμορφώνει τα έρημα. Κυκλώνει τα διεσπαρμένα. Ενώνει τα διαιρεμένα. Μπορεί και αντέχει πάνω και περά από τις πληγές και τις καταστροφές. Κοιτάει εκεί που δεν κοιτάει κανείς άλλος. Δεν χωρίζει τα πράγματα σε καλά και κακά. Δεν τους βάζει ταμπέλες. Δεν κατηγοριοποιεί την ζωή σε ανώτερη και κατώτερη. Δεν διχάζει, δεν μοιράζει, δεν αποσπά, ενώνει, συνενώνει, και δυναμώνει το αδύνατο να συμβεί και το όνειρο να πραγματωθεί.

Η αγιότητα είναι μια βαθιά ποίηση που συντονίζει το σύμπαν στους στίχους του δημιουργού Του. Είναι ο ίδιος ο Χριστός που μέσα από τον άγιο μιλάει ξανά για την αγάπη. Που μέσα από την ματιά του αγίου στέλνει το τρυφερό βλέμμα του σε όλους τους κουρασμένους. Στους αποτυχημένους και τους κουρελιασμένους στις μάχες της ζωής. Μια τεράστια αγκαλιά να ξαποστάσουν πάντες.

 Η αγιότητα είναι μεταξένια αίσθηση της ζωής. Ευαισθησία που αναγεννά την πρωπτωτική ματιά. Τότε που τα πάντα ήταν έκπληξη και θαυμασμός. Τότε που τίποτε δεν ήταν βαρετά το ίδιο ή επαναλήψιμο. Η αγιότητα αναδεικνύει ξανά την ξεχασμένη μας παιδικότητα. Εκείνο το ξάφνιασμα μπροστά στο μυστήριο της ζωής.

Η αγιότητα δεν είναι τελειότητα μα αποδοχή της ασημαντότητας. Δεν είναι επιτυχία μα δώρο. Δεν είναι κατόρθωμα αλλά χάρισμα. Δεν είναι δύναμη μα κένωση και άδειασμα. Ταπείνωση και εκούσια απόσυρση από τα φώτα του ψεύτικου, πρόσκαιρου και μάταιου.

Δεν αγιάζουν οι αναμάρτητοι μα εκείνοι που άντεξαν να δουν τις αμαρτίες τους. Να τις ακουμπήσουν δίχως να φοβούνται μην λερωθούν και χαλάσει το προφίλ τους. Είναι ανώτερος λέει ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος εκείνος που είδε τις αμαρτίες του, από εκείνο που ανέστησε νεκρούς.

Ο άγιος δεν ξέρει ότι είναι άγιος. Εάν το ήξερε απλά δεν θα ήταν. Όπως ο αθώος δεν γνωρίζει την αθωότητα του. Πολλώ δε μάλλον δεν την προασπίζει. Αθωότητα που προασπίζεται είναι "ευγενής "ναρκισσισμός. Ο άγιος το μόνο που γνωρίζει είναι η έντονη παρουσία του Χριστού εντός του.

Ο άγιος βιώνει μια εσωτερική αποδοχή του Θεού. Μια αγκαλιά που δεν το κρίνει, παρά μονάχα τον καλύπτει από το ψύχος του κόσμου τούτου.

Ο άγιος μονάχα αγαπά. Γιατί ο ίδιος έχει βιώσει την αγάπη του Θεού. Ξέρει από πάθη και οδύνη. Γνωρίζει τι σημαίνει αστοχία υπαρξιακή, λάθος, σφάλμα και πτώση, γιατί δεν γεννήθηκε άγιος, ούτε τέλειος, μα ούτε προνομιούχος. Πόνεσε, έπεσε, έπαθε, έμαθε. Έτσι μας καταλαβαίνει μας κατανοεί και ποτέ δεν μας κρίνει. Μονάχα μας αγαπά. Παντού και πάντοτε.

Ο άγιος δεν απορρίπτει. Αποδέχεται απόλυτα, διακρίνοντας την πράξη από το πρόσωπο. Την πράξη την επικρίνει, το ανθρώπινο πρόσωπο, ποτέ. Το καταλαβαίνει και το συμπαθεί. Όχι ηθικά. Μα οντολογικά. Γνωρίζει ότι αυτός είναι ο άνθρωπος. Φοβισμένος, τραυματισμένος, χαμένος και πτωτικός. Εκφράζοντας το πνεύμα του Χριστού, συγχωρεί όχι μια πράξη, αλλά τον όλο άνθρωπο. Όπως το έκανε ο Χριστός. Δεν σώζει τον άνθρωπο από τις αμαρτίες του απλώς, αλλά από την ίδια του την φύση.

Η αγιότητα είναι ένα παράθυρο για να μπορούν εκεί που θέλουν και επιθυμούν, να κοιτάζουν την βασιλεία του Θεού.
----------------------------------------------------------------------------
για την αντιγραφή από τον παπά Λίβυο

Επειδή σε αυτήν την παρανοϊκή εποχή του αχταρμά δυσκολεύόμαστε να δούμε τα πράγματα όπως είναι...

...και δυστυχώς δεν μαθαίνουμε και πολλά...αλλά ό,τι μας σερβίρεται...

...το παραπάνω κείμενο ξεκαθαρίζει πολλά!

Άγιος δεν είναι ο τέλειος...!!

Τέλειος και Άγιος σε αυτόν τον κόσμο (όσο ζούμε) είναι μόνο ο Θεός!!

Ο ιερέας λίγο πριν την Θεία Κοινωνία μας καλεί να..

"Πρόσχωμεν! Τα Άγια τοις Αγίοις!"

"Να προσέξουμε! Τα Άγια (το Πανάχραντο Σώμα & το Τιμιο Αίμα του Κυρίου που θα βγει σε λίγο στην Ωραία Πύλη) να πάνε σε Αγίους!

Μας καλεί σε συναίσθηση του τι συντελείται για εμάς εκεί μέσα στην Αγία Τράπεζα...

....για τον καθέναν από εμάς προσωπικά...και μας προτρέπει να το πάρουμε πολύ πολύ σοβαρά...μας καλεί να προσέξουμε..να ψάξουμε να βρούμε τις προϋποθέσεις για να μας χαριστεί Ο Ιδιος ο Θεός Σώματι & Αίματι..!

Και εμείς (ο λαός με το στόμα του ψάλτη) ανταπαντούμε και ομολογούμε:

"ΕΙΣ ΑΓΙΟΣ, ΕΙΣ ΚΥΡΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΣ ΔΟΞΑΝ ΘΕΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΑΜΗΝ!"

"Ένας μόνο είναι Άγιος, Ένας μόνο είναι ο Κύριος, ο Ιησούς Χριστός προς Δόξα του Θεού και Πατρός. Αμήν!"

Ομολογούμε ότι κανείς μας ΔΕΝ είναι Άγιος...παρά μόνο ΈΝΑΣ...!

Άγιος είναι αυτός που ο Θεός του δίνει την Χάρη Του και δεν ζει πλέον εκείνος (ο άνθρωπος) αλλά ζει εν αυτώ ο Θεός!

"ζῶ δὲ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δὲ ἐν ἐμοὶ Χριστός·" (Απόστολος Παύλος - υπέροχος λόγος!)

Κι αυτό δεν γίνεται (όπως νομίζουν πολλοί...κι εγώ πρώτος και καλύτερος στο παρελθόν!) με κατάργηση της προσωπικότητας του ανθρώπου...αλλά με ΠΛΗΡΩΣΗ αυτής...με ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ αυτής...με κατεύθυνση αυτής προς τα εκεί που τελειούται!!

"Η Εκκλησία δεν είναι ένα σύστημα ίδρυσης κοινωνικών ιδρυμάτων, πτωχοκομείων, γηροκομείων, θεσμοθέτησης κανόνων καλών πράξεων κλπ....αλλά είναι ένας ζωντανός οργανισμός παραγωγής Αγίων!" (το έχω ακούσει από πολλούς πατέρες αυτό..!)

Και αυτό έχει Λόγο πίσω του...ΔΕΝ είναι για να τιμούμε τους Αγίους έτσι απλά...

...αλλά για να καταλάβουμε εμπράκτως & βιωματικώς ότι εν ονόματι Κυρίου ΌΛΟΙ ΜΑΣ ΈΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ..ΌΛΟΙ μας έχουμε την δυνατότητα του Αγιασμού...!

Για να καταλάβουμε ότι ο καθένας μας μπορεί & έχει την δυνατότητα να αγιάσει μέσα στην Εκκλησία Του Κυρίου!

Κι αυτό είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από το να γίνεις καλός άνθρωπος...δηλαδή καλός πρόσκοπος και καλό παιδί! 

Προσωπικά αν με ρωτήσετε τα "καλά παιδιά"...με την έννοια του μεγάλου αδερφού της παραβολής του ασώτου υιού (ψάξτε την)...

...είναι ο εμετός της σημερινής εκκλησίας-σύστημα...και όχι της Εκκλησίας ΖΩΝΤΑΝΌΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ!

Το άλλο άκρο (αν μου επιτρέπεται αυτός ο όρος) είναι οι κατά Χριστόν Σαλοί...ασύμβατοι με οποιοδήποτε κοινωνικό στάτους...αλλά όπως το λέει κι η λέξη ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΠΑΛΑΒΟΙ!

Ερωτευμένοι παράφορα με τον Κύριο...τόσο που ο κόσμος δεν μπορεί να τους καταλάβει με τα ανθρώπινα μέτρα και σταθμά, αλλά παράλληλα προσιτοί σε όλους...και ιδιαιτέρως σε όλους όσους είναι απογοητευμένοι από τον κόσμο & τις άρρωστες νοοτροπίες του!

ΔΕΝ κρίνω κανέναν για το που θέλει να βρίσκεται...είμαστε όλοι απόλυτα ελεύθεροι για το που θέλουμε να είμαστε την κάθε ώρα και στιγμή..

(και ο Θεός να μας φυλάει πάντοτε από τούτη την υπέρτατη ασχήμια της κατάκρισης..

...να μας φυλάει από την άσχημη & απείρως ηλίθια (ηλίθιος<ηλός=άφρων) μορφή που παίρνει η ψυχή που κατακρίνει τον συν-μελοθάνατο αδερφό της...τον συν-ασθενή αδερφό της...διότι παίρνει τότε αρπαχτικά & αλαζονικά το ρόλο του Θεού..

...και είναι άσχημο πράγμα η καταδικαστική απόφαση για κάποιον...η δίκη...η καταδίκη...η ταμπέλα που του βάζουμε πολλάκις!)

...άλλωστε κι εγώ σχοινοβατώ ανάμεσα στον Φαρισαίο και τον Τελώνη...

Φαρισαίο για την υποκρισία...και Τελώνη για τις απίστευτες αδικίες εντός της ημέρας...έναντι πολλών με τους οποίους συναναστρέφομαι!

Αλλά ΔΕΝ απελπίζομαι...διότι έχω Θεό προσωπικό...Θεό Αγάπης και Ελέους...Θεό Πατέρα...Θεό Ιατρό...Θεό ΜΕΓΑ..και όχι θεωρίες και ιδεολογίες...και φλυαρίες, περί ανώτερης -αόριστης δύναμης και άλλα τέτοια χαμένα..!

Θεό ΖΩΝΤΑΝΌ...ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΩΝ & ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΛΗΡΩΝ!

Εκεί ποντάρουμε...Εκεί (θα έπρεπε να είναι) ο στόχος μας...Εκεί ο καθημερινός αγώνας μας...

...να ελκύσουμε την Χάρη του Αγίου Πνεύματος...

...να έρθει έπειτα Εκείνος (ο Παράκλητος) να μας θεραπεύσει...Εκείνος (ο Παράκλητος) να μας μεθύσει..Εκείνος (ο Παράκλητος) να μας τρελάνει εν Χριστώ...

...& έτσι "να θέλουμε (έπειτα) να χαθούμε εμείς για να σωθεί η Εκκλησία Του" (Όσιος γέροντας Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια...

...η απόφαση είναι το παν...

..ούτως ώστε...

"Τον υπόλοιπον χρόνον της ζωής ηµών εν ειρήνη και µετανοία εκτελέσαι..."

Και αυτό να το ζητούμε καθημερινά...!

Εύχεσθε υπέρ αλλήλων!

Καλή δύναμη & καλόν αγώνα σε όλους!

Καλή πορεία προς τα ΌΝΤΩΣ Χριστούγεννα..!

Χαραλάμπης